İngilizce Gramer Testi Çöz, İngilizce Zamanlar Alıştırmaları

» İngilizce Gramer Testi Çöz, İngilizce Zamanlar Alıştırmaları

Beğen

GRAMMAR ALIŞTIRMALARI:

GRAMMAR TEST - 001

1) Oh, I'm exhausted. .............. you give me a hand with this heavy box and help me carry it upstairs?
a. Please**** b. Should**** c. If****
d. Do**** e. Would
*
2) Let's forget all about it for the time being, .............. .
a. won't we**** b. will we**** c. don't we****
d. shall we**** e. do we
*
3) "Now, ............... needs all that rubbish?"** "I do."
a. Whose**** b. Who**** c. Which****
d. What**** e. Whom
*
4) You must all look after .............. on your trip back home.
a. yourselves**** b. yourself**** c. your self
d. your selfs**** e. your selves
*
5) He's surely .............. ill to need a doctor now; you'd better call for the imam.
a. so**** b. very**** c. critically****
d. too**** e. enough
*
6) May I have a little bit more coffee, .............?
a. I may have**** b. mayn't I**** c. please
d. haven't I**** e. mayn't have I
*
7) Did your friend formerly .............. live here?
a. used not to**** b. used to**** c. was used to
d. used to do**** e. use to
*
8) What a fantastic book ............... !
a. is this new book**** b. have you written****
c. which you wrote d. isn't it****
e. this book of yours is
*
9) I haven't seen you for such a long time. Where have you ............... all this time?
a. been hiding yourself**** b. had been****
c. being yourself d. gone**** e. had yourself
*
10) He was .............. businessman to fall into that trap.
a. too shrewd a**** b. shrewd enough a****
c. enough shrewd a d. a too shrewd****
e. an enough shrewd
*
11) .......... either of you a doctor?* .............. you both engineers?
a. Are/aren't**** b. Is/is**** c. Are/are****
d. Is/are**** e. Aren't/are

12) It was definitely .............. that you meant, .............. ?
a. his father/wasn't it**** b. right/wasn't it****
c. him/wasn't him d. wrong/didn't you****
e. ---/didn't you
*
13) I'm afraid I've terribly misjudged them both. The truth is that he can drive this machine very skillfully, and so ............... .
a. is he**** b. am I**** c. can his friend****
d. he can**** e. do I
*
14) You .............. another job pretty soon. I have a feeling that you're going to get fired before long.
a. would have started to look for
b. had better to start looking for
c. would start looking for
d. 'd better to start to look for
e. 'd better start looking for
*
15) She ............... about twenty-five when I first met her.
a. will have to be**** b. has had to be****
c. didn't need to be d. ought not to be*****
e. must have been
*
16) The trouble is that he doesn't like mathematics. Come to think of it, he doesn't enjoy geometry much ............... .
a. either**** b. whether**** c. however****
d. neither**** e. nevertheless
*
17) I was under the impression that you, too, .............. along with us. I am sorry that you aren't.
a. were supposed to come****
b. came to suppose
c. supposed to have come****
d. were supposed to have come
e. supposed to come
*
18) It seems to me that they never gave a thought to probable future problems when the plans ............... five years ago.
a. they laid down**** b. were not laid down****
c. to be laid down d. had been laid down
e. were being laid down
*
19) .............. feeding these fish, please be careful with .............. you give them.
a. After/that**** b. When/what**** c. What/where
d. Where/how**** e. Before/when
*
20) As far as I'm concerned, all he's good at .............. making up the most improbable excuses anyone has ever heard.
a. his**** b. presently**** c. is****
d. he is**** e. present

01. e 06. c 11. d 16. a
02. d 07. e 12. a 17. a
03. b 08. e 13. c 18. e
04. a 09. a 14. e 19. b
05. d 10. a 15. e 20. c

GRAMMAR TEST - 002

1) I'm simply surprised at your lack of authority on him. Why can't you ............... him eat his dinner?
a. persuade**** b. ask**** c. make *** d. tell**** e. force
*
2) "You took the wrong bus." "It .............. the wrong one. It has brought me to the right place, hasn't it?
a. must have been**** b. should have been****
c. ought to have been d. can't have been****
e. may have been
*
3) Why don't you pay some attention? I .............. be talking to a brick wall!
a. would like to**** b. should better**** c. might as well
d. will go and**** e. am going to
*
4) Aristotle is known to have said something like this: .............. man is a political animal is pretty obvious.
a. This**** b. That**** c. The**** d. A**** e. - - -
*
5) Listen to me, Ali. The man, ............... refused your proposal, has been arrested.
a. who have repeatedly**** b. - - -**** c. whom
d. whose daughter has**** e. when he
*
6) "Don't worry; one of the robbers ............... ," said a policeman to the gathering crowd.
a. are being pursued**** b. have been pursuing****
c. has been pursuing d. will be pursuing****
e. is being pursued
*
7) Theoretical physics ............... to be one of those pure sciences that ............... indispensable for the advancement of mankind.
a. happens/are**** b. happens/is**** c. happen/is
d. happen/are**** e. happens/- - -
*
8) I ............... asked to inform you that you're dismissed from your post as of today.
a. - - -**** b. have been**** c. used to be****
d. had**** e. would have
*
9) Would you believe it! ............... was no other than our poor old postman who had fallen into the water still holding on to his bags.
a. It**** b. Someone**** c. Who****
d. Somebody**** e. Man
*
10) Darling, I've got news for you: Meltem, together with her husband and six children, .............. come to stay with us for a whole month.
a. have**** b. - - -**** c. has**** d. don't**** e. are to
*
11) ............... when the phone started ringing. This is the sort of situation that I find really annoying.
a. Although it doesn't really bother me
b. Ever since my childhood, I get frightened
c. Hardly had I got in
d. No matter what I did
e. Immediately after I came home
*
12) Let's face it: The salary of an ordinary grave-digger is much higher ............... .
a. in comparison with a doctor****
b. than a doctor**** c. than that of a doctor
d. than a doctor is**** e. if compared to a doctor
*
13) I've been meaning to ask you: This is the first time you are visiting Turkey, ............... ?
a. aren't you**** b. is it**** c. are you****
d. isn't it**** e. is this
*
14) No matter how hard I tried to make them understand, they just wouldn't take my word for ............... I said, .............. annoyed me very much.
a. what/which**** b. that/which**** c. that/that
d. which/that**** e. which/which
*
15) Let me tell you about a funny thing that happened to a friend of mine the other day: Well, he'd just had a new tyre .............. on his car and he was going to drive the family out for a picnic. (The story continues...)
a. was fitting**** b. been fitted**** c. fitting
d. would be fitted***** e. fitted
*
16) Don't you agree with me that learning a foreign language is great fun? ............... is to pick up a little Italian.
a. A very difficult language to learn
b. The language that I want to practise
c. What other language than Italian
d. What I am planning to do now
e. Italy is the place it

17) Yes, I know you're tired and sleepy, but let me remind you one thing: If you ............... up all night to watch that stupid film, the world would look much brighter this morning, wouldn't it?!
a. wouldn't stay**** b. have not stayed****
c. hadn't stayed d. would stay**** e. had stayed
*
18) The bus I intended to catch had an accident on the way and many people got badly injured. Just think of it: If I hadn't missed it, I myself ............... recuperating in some hospital now.
a. would be**** b. had been**** c. wouldn't have been
d. having been**** e. were
*
19) ............... for -- what you call -- his "reckless courage", all lives would have been lost.
a. If it had been**** b. It wouldn't have been****
c. Wouldn't it have been d. If it were****
e. Had it not been
*
20) I'm pretty certain that, unless he's offered more money elsewhere, he ............... our offer.
a. 'd accept**** b. won't accept**** c. wouldn't accept
d. would've accepted**** e. 'll accept


01. c 06. e 11. c 16. d
02. d 07. a 12. c 17. c
03. c 08. b 13. d 18. a
04. b 09. a 14. a 19. e
05. d 10. c 15. e 20. e


GRAMMAR TEST - 003

1) "How long has your husband been away now?" "Well, next Saturday he ............... for three weeks."
a. will have been**** b. will be going****
c. will have been going d. has gone****
e. will have been gone

2) "He's been working very hard just recently." "So ............... ! He has an exam coming up, hasn't he?"
a. he should**** b. has he**** c. much more****
d. is he**** e. would he

3) What a smart suit that is you've got on. It .............. cost you a lot of money to buy.
a. ought to have**** b. needn't have**** c. should have
d. can't have**** e. must have

4) The work had ............... under extremely difficult conditions.
a. been doing**** b. to be done**** c. completed****
d. to complete**** e. done

5) They have the poor girl ............... the whole house twice a day.
a. cleaned**** b. to clean**** c. cleans****
d. clean**** e. will clean

6) On top of the hill ............... .
a. a castle stood enormous
b. an enormous castle stood
c. stood an enormous castle
d. the enormous castle stood
e. the castle stood enormous
*
7) Isn't it time you ............... a sparkling new hair shampoo!
a. did yourself a favour and bought
b. are buying yourself
c. go and buy your sweetheart
d. will go and buy your family
e. buy me

8) I ............... it on my own by then.
a. am using**** b. had got used to using****
c. will never be able to get using
d. am used to do**** e. was used to use

9) ............... two months at sea, he came back healthier than ever.
a. Spending**** b. Being spent**** c. Having spent
d. While spending**** e. Having been spent

10) ............... rich people are, they never seem satisfied with their lot and always seen anxious to make ............... more money.
a. No matter how / still**** b. Some / any****
c. Whoever / that d. So much / so much****
e. Many / much

11) ............... had he drunk what was in the cup ............... he began to feel drowsy again.
a. When / that**** b. No sooner / than****
c. As soon as / then d. Whether or not / always****
e. Despite / never
*
12) She made a point of dying her hair and wearing dark glasses .............. people wouldn't recognize her.
a. if only**** b. so that**** c. as long as
d. in order to**** e. whether or not

13) I shall say no more ............... I be misunderstood.
a. so**** b. lest**** c. because****
d. even though**** e. in order that

14) His wife begged him not to drink too much ............... he would have to drive them home.
a. therefore**** b. whether**** c. that**** d. so**** e. as

15) He was thought, by all, to be undergoing some kind of training abroad, but he now appears ............... all through these months in a remote part of the country.
a. camping**** b. to have been camping****
c. to be camping d. having camped***** e. to camp

16) This friend of mine visited his doctor the other day with some stomach problems and the doctor simply suggested that he ............... away from alcohol for some time.
a. will stay**** b. would be staying**** c. stay****
d. would stay**** e. stays

17) ............... , he didn't want to risk it for a third time.
a. Because he cannot fail again
b. Since the last time
c. Now that he has succeeded
d. Having failed twice already
e. Never again
*

18) ............... , we decided to go swimming.
a. The day being fine
b. Although it was a fine day
c. Despite the fact that the weather was fine
d. Unless it was nice weather
e. For fear that it might rain

19) "I'd like to have a word with you." "Yes, but ............... ?"
a. about what we have to talk
b. what we have to talk about
c. what do we have to talk about
d. what about we have to talk
e. we have to talk about what

20) I've been trying to make you understand for the last half an hour: If you have posted that letter, it ............... there by now.
a. would have got**** b. had got**** c. is going to get
d. hadn't got**** e. will have got
*

01. e 06. c 11. b 16. c
02. a 07. a 12. b 17. d
03. e 08. b 13. b 18. a
04. b 09. c 14. e 19. c
05. d 10. a 15. b 20. e


GRAMMAR TEST - 004

1) ............... you help me with this heavy box?
a. When**** b. Do**** c. Will ***
d. Please**** e. How often
*
2) Let's forget about it all, ............... ?
a. won't we**** b. will we**** c. don't we****
d. shall we**** e. let us not
*
3) "Now, ............... would ever need such a stupid gadget?"
a. When**** b. Who**** c. Which****
d. What**** e. Whom
*
4) This is ............... exciting book I've ever read in my life!
a. the more**** b. most**** c. more****
d. the more and most**** e. the most
*
5) This ............... look like my umbrella; it ............... yours.
a. mustn't / must be**** b. doesn't / must be**** c. is / isn't
d. isn't / would be**** e. must / mustn't be
*
6) Would you like .............. more coffee? I'd like you to have .............. more.
a. to have / no**** b. any / any**** c. to have / any
d. some / some**** e. --- / no more
7) I'd rather have it grilled ............... boiled.
a. from**** b. that**** c. then**** d. to**** e. than
*
8) I ............... read a lot when I ............... a child.
a. had to / had been**** b. used to / was****
c. have / have been d. am used to / used to be****
e. didn't / had been
*
9) By the time we got home, it ............... raining.
a. had stopped *** b. has stopped**** c. stops
d. didn't stop**** e. will have stopped
*
10) By the time we get home, it ............... raining.
a. had stopped *** b. had't stopped**** c. stopped
d. didn't stop**** e. will have stopped
*
11) The world ............... a lot since the days we were children.
a. will change**** b. should change**** c. had changed
d. is changing**** e. has changed
*
12) "Which of the two do you want to have?"* ".............. ."
a. Everyone**** b. All of them**** c. Nothing
d. Each one of them**** e. Neither one
*

13) Don't make .............. noise. Your father wants to get ............... sleep .
a. no more / any more**** b. any more / some more
c. some / some more d. any / no more****
e. some / some
*
14) He ............... already left when we .............. there.
a. has / got**** b. had / got**** c. will have / got
d. would / got**** e. --- / would get
*
15) ............... you like to go to the pictures (movies) tonight?
a. Should**** b. May**** c. Would****
d. Might***** e. Could
*
16) ............... door of ............... garage was damaged.
a. A / one**** b. A / a**** c. One / one****
d. A / the**** e. The / the
*
17) The letter ............... addressed to the wrong person. It never got where it was supposed to go.
a. will have been**** b. needn't be****
c. must have been d. should have been****
e. ought to have been
*
18) He was born ............... eleven p.m. ............... March 26th ............... the year 1987.
a. on / at / in**** b. at / on / in**** c. at / in / in
d. on / in / on**** e. in / on / at
*
19) ............... man you've been talking about has just gone into the greengrocer's across the street.
a. ---**** b. Other**** c. The**** d. Which**** e. A
*
20) "............... did you two meet last night?" "How many times must I tell you? We didn't!"
a. Where**** b. Please explain why *** c. Who
d. Tell me when**** e. Whom
*

01. c 06. d 11. e 16. e
02. d 07. e 12. e 17. c
03. b 08. b 13. b 18. b
04. e 09. a 14. b 19. c
05. b 10. e 15. c 20. a

GRAMMAR TEST - 005

1) "Where's Ali?"* "He ............... to the pictures again."
a. has been**** b. 'd gone**** c. goes****
d. 's been**** e. 's gone
*
2) Hello, Ali. Where ............... ?
a. had you been**** b. are you**** c. have you gone
d. have you been**** e. you went
*
3) Everybody ............... coming, aren't they?
a. will be**** b. is**** c. are**** d. aren't**** e. isn't
*
4) Everybody knows it, ............... ?
a. doesn't he**** b. doesn't it**** c. doesn't one
d. don't they**** e. isn't it
*
5) Everything ............... in good order, ............... ?
a. is / isn't it**** b. are / aren't they**** c. is / aren't they
d. aren't / aren't they**** e. isn't / isn't it
*
6) Put it on the table, ............... .
a. do you**** b. will you**** c. isn't it****
d. don't you**** e. is it

7) ............... birds can fly very high in ............... sky.
a. The / the**** b. Some / the**** c. Some / -----****
d. ----- / -----**** e. The / a
*
8) What's been happening here? You look terribly ............... .
a. unhappily**** b. angrily**** c. asleep***
d. anger***** e. disappointed
*
9) She looked at me ............... .
a. angry**** b. hungry**** c. silly****
d. happy**** e. angrily
*
10) What on earth are you cooking in the kitchen? It smells ............... .
a. nasty**** b. badly**** c. well**** d. nicely**** e. tastily
*
11) I'm so worried about him. He drives his car much too ............... .
a. quick**** b. fast**** c. speedy****
d. hurried**** e. hasty
*
12) The bus ............... in ten minutes.
a. was living**** b. is leaving**** c. will live****
d. isn't living**** e. lives

13) I've eaten all of ............... ; will you give me some of ................ ?
a. yours / them**** b. my / your**** c. them / mine
d. mine / yours**** e. yours / them
*
14) Güneş said that ............... .
a. I'm in my bedroom**** b. she was in her bedroom
c. "I'm in my bedroom" d. she is in her bedroom****
e. he is in his bedroom
*
15) What a clever girl ............... !
a. you are**** b. is she**** c. aren't you****
d. isn't she**** e. are you
*
16) What beautiful eyes ............... !
a. has she**** b. she looks**** c. does she have****
d. she has**** e. have you
*
17) I haven't seen you for ages. Where have you ............... ?
a. escaping from me**** b. hiding yourself****
c. must have been d. been**** e. gone
*
18) I can't find my keys ............... . I seem to have lost them.
a. everywhere**** b. somewhere**** c. nowhere
d. anywhere**** e. whereabouts
*
19) I'm sure they must be here ............... .
a. everywhere**** b. somewhere**** c. nowhere
d. anywhere**** e. whereabouts
*
20) I've looked for them ............... , but I can't find them.
a. everywhere**** b. somewhere**** c. nowhere
d. anywhere**** e. whereabouts
*

01. e 06. b 11. b 16. d
02. d 07. b 12. b 17. d
03. b 08. e 13. d 18. d
04. d 09. e 14. b 19. b
05. a 10. a 15. a 20. a

GRAMMAR TEST - 006

1) She has been working for that firm ............... since she left school.
a. very b. never**** c. every *** d. a long time e. ever
*
2) I'm so surprised to hear that he could do it ............... himself.
a. without b. with c. except for d. all by e. besides
*
3) This apple has ............... exceptionally sweet taste.
a. very**** b. never**** c. another**** d. not**** e. an
*
4) You look ............... you were expecting some bad news.
a. as though**** b. almost**** c. although**** d. if**** e. really
*
5) I'd like ............... lemonade with .............. sugar in it, please.
a. the / the**** b. a / a**** c. some / a**** d. a / some**** e. a / the
*
6) These flowers .............. all dead; please give me some fresh ............... .
a. was / were**** b. are / ones**** c. aren't all / more
d. will be / one**** e. were / ---
*
7) By the time the doctor ............... here, it'll be too late to do anything for her.
a. gets**** b. will get**** c. got**** d. get**** e. had got
*
8) She ............... very quiet until you came along.
a. had been**** b. keeps**** c. has been
d. will have been **** e. 's been keeping
*
9) Nobody loves you ............... I do.
a. than *** b. more**** c. except**** d. if**** e. like
*
10) The baby didn't get much sleep. We didn't ............... .
a. neither *** b. more**** c. less**** d. so much more**** e. either
*
11) She can speak Turkish quite well. And so ............... .
a. is he**** b. she can**** c. am I**** d. can her friend**** e. do I
*
12) We don't quite know how ............... there.
a. to get**** b. in order to get**** c. getting**** d. able to get**** e. can be getting
*
13) She didn't want ............... anything that would influence his decision.
a. having said**** b. in order to say**** c. to be said
d. saying**** e. to say
*
14) I assume ............... against buying a new car.
a. deciding *** b. your decision**** c. to decide
d. you've decided**** e. so as to decide
*
15) Why is she sitting there all ............... herself in the dark?
a. beside**** b. lonely**** c. by**** d. alone**** e. with
*
16) Seeing that his car wasn't there, I asked them, "Has Güneş ............... left?
a. ready to**** b. a long time ago**** c. already
d. as long as**** e. yet
*
17) Did you really say that? You .............. out of your mind!
a. were to have been**** b. have had to be**** c. must have been
d. should have been**** e. would be
*
18) She seemed ............... my company. Why did she ............... to leave?
a. to enjoy / like *** b. enjoying / enjoy**** c. have liked / ought
d. to be enjoying / have**** e. to enjoy / seem
*
19) She ............... about twenty-five when I first met her.
a. will have to be**** b. must have been**** c. has had to be
d. didn't need to be**** e. ought to have been
*
20) I've heard that the pink ............... are the best. I'd like to buy ............... if you've got ............... left.
a. any / some / any**** b. ones / some / any**** c. some / ones / many
d. ones / any / many**** e. ones / any / ones
*

01. e 06. b 11. d 16. c
02. d 07. a 12. a 17. c
03. e 08. a 13. e 18. d
04. a 09. e 14. d 19. b
05. d 10. e 15. c 20. b

GRAMMAR TEST - 007

1) ............... occurred to me ............... the boy might be lying.
a. There / what**** b. He / too**** c. It / that
d. So / that**** e. Some / also
*
2) ............... the laziest of the lazy would rather work than starve.
a. Such as**** b. Because**** c. Whether or not
d. As soon as**** e. Even
*
3) He came in as quietly as he could ............... not to wake the children.
a. because of**** b. so as**** c. although
d. whether or**** e. almost
*
4) She dyed her hair and wore dark glasses ............... people wouldn't recognize her.
a. if only**** b. so that**** c. even if**** d. never again**** e. in order to
*
5) ............... rich people are, they always seem anxious to make ............... more money.
a. However / still**** b. Some / any**** c. Whatever / some
d. So / much**** e. The / never
*
6) ............... had he drunk what was in the cup ............... he began to feel drowsy again.
a. Whether / or not**** b. That / more**** c. No sooner / than
d. Despite / then**** e. As soon as / that
*
7) The boss urged the staff ............... this splendid opportunity he was offering them.
a. to miss**** b. why not miss**** c. not to miss
d. about missing**** e. would not miss
*
8) She said that if I got out of her light she ............... to see what she was doing.
a. had better**** b. was capable of**** c. wanted
d. had tried **** e. would be able
*
9) We have been able to obtain no information ............... his whereabouts.
a. that of *** b. in which**** c. according to**** d. as to**** e. resulting from
*
10) She said she was always running into him and that he ............... in the neighbourhood.
a. would live *** b. had had to live**** c. could have lived
d. would have to live**** e. must be living
*
11) I'm surprised to hear that you've seen him here in İzmir, because he ............... to be abroad these days.
a. is proposed**** b. is suggested**** c. is ordered
d. is estimated**** e. is supposed
*
12) "Yes, we have a room for you," said the receptionist. "Now, if you'd ............... the register, please.
a. to sign**** b. signed**** c. not to sign**** d. just sign**** e. been signing
*
13) His wife begged him not to drink too much ............... he would have to drive them home.
a. as**** b. so**** c. that**** d. whether**** e. therefore
*
14) ............... , we decided to go swimming.
a. The day being fine
b. Although it was a good day
c. Despite the fact that the weather was fine
d. So much so the nice weather
e. For fear that it might not rain
*
15) ............... , he didn't want to try again.
a. Because he cannot fail again
b. Since the last time
c. Now that he has succeeded
d. Having failed twice already
e. Never again he decided and
*
16) The enemy plane crashed some distance away from our trenches, its bombs exploding ............... it hit the ground.
a. so that**** b. as**** c. then**** d. so**** e. no matter how
*
17) If she catches you ............... her diary, she'll be furious.
a. that you are reading**** b. having read**** c. if you are reading
d. having been reading**** e. reading
*
18) I saw him enter the room, unlock the drawer, take out a document, photograph it ............... put it back.
a. while he *** b. and then**** c. however not to
d. before**** e. again
*
19) I remember ............... to a big mosque in İstanbul as a small child.
a. their taking**** b. to take them**** c. being taken
d. my having taken them**** e. my taking
*
20) Mother: "Why did you throw that stone through that window?" Son: "Another boy ............... me do it."
a. complained to**** b. said to**** c. showed
d. did for**** e. made
*

01. c 06. c 11. e 16. b
02. e 07. c 12. d 17. e
03. b 08. e 13. a 18. b
04. b 09. d 14. a 19. c
05. a 10. e 15. d 20. e

GRAMMAR TEST - 008

1) Ali need not ............... . Güneş doesn't need ..............., either.
a. going / going**** b. to go / to go**** c. go / go
d. go / to go**** e. to go / go
*
2) "How dare you ............... it without my permission!" said I. He didn't dare ............... me.
a. take / to answer**** b. take / answering**** c. to take / answer
d. taking / to answer**** e. taking / answer
*
3) ............... a married man, you'll have a lot more responsibility from now on.
a. As**** b. Been**** c. No matter what
d. Because of**** e. On top of
*
4) ............... you are a married man, you'll have a lot more responsibility from now on.
a. Consequently**** b. Even**** c. Resulting from
d. Now that**** e. Besides
*
5) He listened to them with patience ............... he was obviously infuriated.
a. consequently**** b. though**** c. nevertheless
d. however**** e. in spite of
*
6) ............... the point of going by car if you won't be able to find a place to park it when we get there?
a. That's**** b. Where's**** c. It's
d. Nothing's**** e. What's
*
7) He did nothing ................ sit idle and complain all the time.
a. resulting from**** b. apart from**** c. but
d. besides**** e. nevertheless
*
8) She ............... goes out nowadays.
a. barely never**** b. hardly ever**** c. does scarcely
d. ever and ever **** e. almost
*
9) I'd rather have a room of my own, ............... small it is, than share a room.
a. wherever *** b. however**** c. whichever**** d. whatever**** e. whenever
*
10) The fat lady went down head over heals, ............... made everyone laugh.
a. that *** b. what**** c. this**** d. it**** e. which
*
11) They were wondering what ............... .
a. was it that the man said**** b. did the man want
c. was it wanted by the man**** d. it was that the man wanted
e. was the man wanted
*
12) Who ............... ?
a. waited for you?**** b. waited for**** c. did wait for you
d. did wait you for**** e. for you waited
*
13) I'd rather you ............... it now.
a. do**** b. hadn't done**** c. don't do**** d. didn't do**** e. had done
*
14) What did you think of the film ............... ?
a. that you saw it last week
b. if you saw last week
c. last week you saw it
d. you did see it last week
e. you saw last week
*
15) ............... two months camping in the mountains, he came back healthier than ever.
a. Spending**** b. Being spent**** c. While spending
d. Having been spent**** e. Having spent
*
16) I ............... eat all this food.
a. 'd better not**** b. would better not to**** c. better not to
d. 'd not better**** e. not better
*
17) I ............... eat all this food.
a. would rather not to**** b. rather not to**** c. 'd not rather
d. not rather**** e. 'd rather not
*
18) A little boy would rather ............... .
a. plays than studies *** b. play than study**** c. to play than to study
d. to play than studying**** e. playing than studying
*
19) They have the poor girl ............... the whole house twice a day.
a. cleaned**** b. to clean**** c. cleans
d. will clean**** e. clean
*
20) I understand that you've sent him an e-mail message. I think you ............... him instead.
a. ought to have phoned**** b. should phone**** c. had phoned
d. must phone**** e. couldn't have phoned
*

01. d 06. e 11. d 16. a
02. a 07. c 12. a 17. e
03. a 08. b 13. d 18. b
04. d 09. b 14. e 19. e
05. b 10. e 15. e 20. a

GRAMMAR TEST - 009

1) If only ............... , none of this would've happened.
a. I will not have mentioned it**** b. I hadn't mentioned it
c. had I not mentioned it**** d. I would've mentioned it
e. it is not mentioned
*
2) Yes, I know you're tired this morning; but ............... to the party, you wouldn't've come home and gone to bed so late.
a. if you wouldn't go**** b. if you've not gone**** c. if you hadn't gone
d. if you wouldn't have gone**** e. if you didn't go
*
3) If I'd realized this before, I ............... in such a mess now.
a. wouldn't be**** b. weren't**** c. wouldn't have been
d. won't have been**** e. had not been
*
4) ............... for his great courage, all lives would have been lost.
a. If it had been**** b. It wouldn't have been**** c. Wouldn't it have been
d. If it were**** e. Had it not been
*
5) He listened to them with patience, ............... he was obviously infuriated.
a. consequently**** b. even though**** c. resulting from
d. now that**** e. besides
*
6) When it started to rain, I .............. the shopping.
a. would just go to**** b. was going to buy it**** c. would've gone for
d. was just about to leave to do
e. won't have been coming back from
*
7) ............... it, but I didn't have enough money on me.
a. I was going to buy**** b. I wouldn't have bought**** c. I have been going to buy
d. I wouldn't've been going to buy**** e. I wouldn't buy
*
8) "I never expected to see you at the airport yesterday." "Yes, I ............... some friends.
a. have been seeing off**** b. was seeing off *** c. have seen off
d. would've been seeing off **** e. won't've seen off
*
9) Am I happy to see you back! ............... you so much!
a. I've missed *** b. I used to miss**** c. I'd miss
d. I'd have missed**** e. I'm missing
*
10) "How long has your husband been away?" "Well, on Friday ............... for three weeks."
a. he'll've been *** b. he's been going**** c. he'd have been going
d. he'll've been gone**** e. he's gone
*
11) "What excellent Turkish you speak!" "So .............. ! I've been living in Ankara for ten years."
a. must I**** b. do I**** c. I should**** d. I could**** e. much more
*
12) "What was that noise?" "Don't worry. It ............... the dog chasing some cat."
a. can't have been**** b. should have been**** c. must have been
d. ought to have been**** e. had to be
*
13) What a smart suit that is you've got on. It ............... very expensive to buy.
a. ought to have been**** b. should have been**** c. had been
d. must have been**** e. can't have been
*
14) "Must I always pay my rent by cheque (check)?" "No, you ............... . Pay it whatever way you want to."
a. mustn't**** b. shouldn't**** c. dare not**** d. can't**** e. needn't
*
15) It must have been an interesting performance. I would like ............... it, too. I'm sorry I missed it.
a. to be seeing**** b. to have seen**** c. to have been seeing
d. to see**** e. to be seen
*
16) Isn't it about time ............... taking things seriously?
a. for you starting**** b. you to start**** c. to have been starting
d. you started**** e. starting
*
17) Never in my life ............... such an unusual performance!
a. have I seen**** b. I see**** c. I have seen
d. I will see**** e. to see
*
18) Between the two mountains ............... .
a. the river is *** b. is a river**** c. the river is there
d. a river is**** e. there the river is
*
19) Not only ............... buildings, but they also specify the different kinds of materials for their buildings.
a. design architects do
b. architects do design
c. do architects design
d. do design architects
e. design do architects
*
20) The Angora cat, ............... can be seen in our local zoo, is an extremely beautiful animal.
a. of which**** b. that**** c. specimens of which
d. that a specimen of**** e. a specimen
*

01. b 06. d 11. c 16. d
02. c 07. a 12. c 17. a
03. a 08. b 13. d 18. b
04. e 09. a 14. e 19. c

GRAMMAR TEST - 010

1) Ali has ............... vacation.
a. two weeks**** b. two-weeks'**** c. two-weeks
d. two-week**** e. two weeks'
*
2) Ali has a ............... vacation.
a. two-weeks**** b. two week's**** c. two-weeks'
d. two week**** e. two-week
*
3) The new system is more efficient and ............... than the old one.
a. cheap**** b. the cheapest**** c. cheapest
d. the most expensive**** e. less expensive
*
4) It was foolish ............... your advice.
a. for her to be forgotten**** b. of her forgetting**** c. to have been forgetting
d. of her to forget**** e. for forgetting
*
5) He can climb trees ............... a monkey.
a. as**** b. similar to**** c. as if**** d. like**** e. as though
*
6) It was easy .............. .
a. for me to do**** b. for my doing**** c. of me doing
d. of me to do**** e. to be done by me
*
7) The work had ............... under extremely difficult conditions.
a. been doing**** b. to be done**** c. completed
d. to complete**** e. done
*
8) The traffic was moving very slowly, because the highway ............... repaired.
a. would be**** b. had been *** c. was being
d. should have been **** e. must be
*
9) The phone has been ringing for two minutes. ............... answer it?
a. Shall you *** b. Will I**** c. who
d. When do you**** e. Shall I
*
10) Güneş has gone to the market ............... some eggs.
a. for to buy *** b. to buy**** c. for buying
d. to be bought**** e. for having bought
*
11) ............... crowded place this is!
a. How a**** b. What a**** c. How**** d. What**** e. Why a
*
12) ............... beautifully she dances tonight!
a. What**** b. What a**** c. How a
d. How**** e. Why
*
13) ............... 1980 that the Voyager transmitted the first close-up photographs of Saturn to Earth.
a. When it was**** b. It was**** c. During
d. In**** e. It was in
*
14) The meeting went on for ............... hours that night.
a. a few of**** b. much more**** c. several
d. several of**** e. more than a few of
*
15) I was pleased to see him at the meeting today; but unfortunately he ............... be there tomorrow.
a. won't be able to**** b. is able to**** c. will be able to
d. won't have to**** e. will have to
*
16) "Whose shoes are these?" "They are ............... ."
a. belong to Ali**** b. of Ali's**** c. Alis'
d. Ali's**** e. belonging to Ali
*
17) He's going ............... this afternoon.
a. having cut his hair**** b. to have cut his hair**** c. his hair to have cut
d. to having to cut his hair**** e. to have his hair cut
*
18) I don't know how to play poker and ............... .
a. neither does my wife *** b. my wife doesn't neither *** c. neither my wife does
d. either does my wife**** e. my wife either doesn't
*
19) He's got a ............... grandmother.
a. ninety-year old
b. ninety-years-old
c. ninety years old
d. ninety year old
e. ninety-year-old
*
20) "Are they going to repair the machine?" "Yes, ............... they have been called in."
a. it's because**** b. the reason for it is that**** c. no matter what
d. whatever the reason is that**** e. that's why
*

01. e 06. a 11. b 16. d
02. e 07. b 12. d 17. e
03. e 08. c 13. e 18. a
04. d 09. e 14. c 19. e
05. d 10. b 15. a 20. e
 


comments powered by Disqus